Spontane hulpactie voor families in Noord-Galilea

Ook Israël is hard getroffen door de coronacrisis. Pesach is dit jaar heel anders. Niemand mag de deur uit, net als bij het eerste Pesach in Egypte. (Exodus 12:22) Als CGI denken we juist nu aan onze Joodse medegelovigen in Israël. Vandaar een Pesach hulpactie. In het verslag van CGI-ambassadeur Jan Barendse leest u hoe de hulp werd ontvangen.

Een crisis biedt ook ongekende kansen! Mijn vrouw en ik kunnen voorlopig niet terug naar Nederland. ElAl vliegt voorlopig tot 2 mei niet terug naar Nederland. Zitten wij daarom ‘vast’ in Israël? Zijn wij gestrande reizigers? 

Juist nu kunnen wij meeleven met de Israëlische bevolking. Regelmatig bel ik of ben ik via WhatsApp in contact met voorgangers in heel Israël. Via YouTube kan ik een bemoedigende boodschap inspreken of heb ik zelfs gepreekt voor tenminste 8 Russisch Messiaanse gemeenten in Noord-Galilea. 

Terwijl ik dit berichtje intik, bereiden de Israëliërs zich voor op Pesach, het feest van uitredding, het feest waar God Zijn volk uit de slavernij in Zijn vrijheid leidde. Uniek is dit een gezinsfeest bij uitstek – op Seideravond zit je gewoonlijk met heel je uitgebreide familie bij elkaar. Maar dit is niet zoals gewoon. In de 72 jaren van het bestaan van de staat Israël kan slechts het eigen gezin Pesach vieren; niet bij de ouders of andersom. Daarbij komt dat arme gezinnen door de coronaplaag nóg armer zijn geworden. Omdat de scholen en kinderdagverblijven dicht zijn en vader of moeder werkloos zijn geworden, kunnen velen géén Pesach vieren.

Een spontane actie van het CGI stelde ons in staat om als ambassadeurs 160 gezinnen te voorzien van een prachtig Pesach-voedselpakket met alle ingrediënten die een Joodse familie nodig heeft om Pesach te vieren!

De vreugde die wij zagen op de gezichten van de pastors die met hun mensen de pakketten op de uiteindelijke bestemming brachten, was onbeschrijfelijk. Pastor Irina Friedman in Karmiël zei: ‘Dank lieve mensen van het CGI en dank aan de trouwe gelovigen in Nederland voor hun liefde en bewogenheid voor ons en ons volk’. Pastor Israel Iluz zei: ‘Deze grote gave voor de mensen In Kirjath Shmonah betekent heel veel voor ons. Hieruit spreekt belangeloze liefde van Nederlandse christenen voor hun Joodse broeders en zusters. Jullie kennen hier niemand persoonlijk en toch deden jullie dat!’ Loco-burgemeester Joram sprak zijn respect uit en was duidelijk bewogen door deze gave. ‘De nood is groot hier’, zei hij ‘en jullie kwamen hier, zo maar, precies op tijd!’. 

Dit klinkt toch niet als een bericht van gestrande reizigers, nee wij geloven dat wij hier mogen zijn met het oog op precies deze tijd. Als CGI-vertegenwoordigers, ja, maar vooral als ambassadeurs van Hem!

Jan Barendse
Migdal, Israël

07-04-2020